top of page

ANAYASA MAHKEMESİ WİKİPEDİA KARARINI AÇIKLADI

Wikipedia, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kar amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi platformudur ve bilindiği üzere Wikipedia'nın erişimi iki buçuk yılı aşkın süredir ülkemizde engellenmektedir.


Anayasa Mahkemesi; Türkiye'de erişim engeli bulunan sanal ansiklopedi platformu Wikipedia'nın bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı'nın "internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkin" 09.05.2017 tarihli 2017/22355 numaralı başvurusunu, 26.12.2019 tarihli toplantıda görüşmüş ve konuyla ilgili kararını açıklamıştır.


Anayasa Mahkemesi; 26.12.2019 tarihli toplantısında, Wikipedia’nın erişime kapatılmasına ilişkin karar ile Anayasa’nın 26. Maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir. Alınan karar, ihlalin ortadan kaldırılması amacıyla Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmiştir.


Bilindiği üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından; 29.04.2017 tarihinde 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" gereğince ‘Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması’ sebebiyle Wikipedia’ya erişimin engellenmesine karar verilmişti. Engelleme kararının Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından onanmasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapan Wikimedia Vakfı tarafından ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne de başvuruda bulunulmuştur. Konuyla alakalı Wikimedia Vakfı tarafından yapılan açıklamanın Türkçe metnine link üzerinden erişebilirsiniz:



AİHM; yapılan başvuru üzerine Wikimedia Vakfı’nın başvuru dosyasını hızlandırılmış prosedürle işleme koymuş ve Türkiye’ye erişimin engellenmesiyle alakalı cevap vermesi için 10.01.2020 tarihine kadar süre vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 26.12.2019 tarihli kararının içeriği ve zamanının bu durumdan etkilenmiş olduğuna ilişkin yorumlar hukuk camiasında yer almaktadır.


Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını yayımlaması akabinde, sanal ansiklopedi platformu Wikipedia’nın BTK tarafından erişime yeniden açılması beklenmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ ve İYS

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ NEDİR? 6563 sayılı “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun” ve “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik...

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlenen ve iş görme ediminin işyeri dışında yerine getirilmesi ile ilgili 10.03.2021 tarihli ve 31419 sayılı...

Comentários


bottom of page