top of page

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağına ilişkin değerlendirmeler

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanarak görüşe sunulan ve pandemiye karşı istihdamın korunmasına yönelik önlemleri de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağına ilişkin değerlendirmelerimiz aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.


4857 sayılı İş Kanununda Mevcut Değişiklikler

Geçici Madde 10 / Değerlendirme


i. İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan tüm çalışanların iş sözleşmelerinin, COVID-19 salgınının gerektirdiği kamu yararı nedeniyle, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süre ile feshedilemeyeceği öngörülmüş olup, m.25’te düzenlenen “ahlak ve iyi niyet kurallarına uygun olmayan ve benzerleri” haller ise bu kuralın istisnası olarak belirlenmiştir.

ii. Fesih yasağı uygulanan hallerde işverenlerin, çalışanları ücretsiz izine çıkartabilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır. Kanaatimizce bu düzenleme, kısa çalışma ödeneğine başvuru imkanı bulunmayan veya talepleri kabul edilmeyen işverenler için bir alternatif yol olarak planlanmış olup, çalışanların da mağduriyetinin önlenmesi amacıyla İşsizlik Sigortası Kanununda birtakım değişiklikler yapılmıştır.

iii. Fesih yasağı süresinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 aya kadar uzatılabileceği belirtilmiştir.

iv. Madde kapsamında İş Kanunu ve diğer kanunlar gereğince çalışanların iş sözleşmelerine atıf yapılmış olmakla birlikte; iş sözleşmesinin belirli süreli, belirsiz süreli, kısmi süreli vs. olmasına ilişkin özel bir düzenleme mevcut değildir. Bu durumda belirli süreli iş sözleşmelerinin kendiliğinden sona ermesi esası nedeniyle fesih yasağı kapsamında olmadığı değerlendirilmektedir.

v. Fesih ihbarının değişiklikten önce yapıldığı durumların fesih yasağı istisnası olarak kabul edilmesi muhtemel olacaktır.


4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda Mevcut Değişiklikler

Geçici Madde 24 / Değerlendirme


i. 4857 sayılı İş Kanunu geçici madde 10 uyarınca tayin edilmiş olan fesih yasağı süresince ücretsiz izine çıkartılmış olan çalışanlara ve iş sözleşmesi 15/03/2020 tarihi sonrasında feshedilen çalışanlara; işsizlik ödeneği hakları bulunmasa dahi, 3 ay süre ile günlük 39,24-TL ödenek sağlanması bu sürenin Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 aya kadar uzatılabileceği düzenlenmiştir.

ii. Ücretsiz izine çıkartılmış olan çalışanların, işverenler tarafından çalıştırılması ve durumun tespiti halinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m.102 gereğince 4 kat oranında idari para cezası tesis edilmesi düzenlenmiştir.





Son Yazılar

Hepsini Gör

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ ve İYS

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ NEDİR? 6563 sayılı “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun” ve “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik...

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlenen ve iş görme ediminin işyeri dışında yerine getirilmesi ile ilgili 10.03.2021 tarihli ve 31419 sayılı...

Comments


bottom of page