17.04.2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, satışlarda fahiş fiyat uygulamaları ve stokçuluğun önlenmesi amacıyla Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna (“6585 sayılı Perakende Kanunu”) ek hükümler getirilmiştir. Bu kapsamda;
· Sektörel bir sınırlamaya gidilmeksizin üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin mal ve hizmet bedellerinde fahiş artış yapmasına karşı yaptırımlar öngörülmüştür. Benzer şekilde fahiş fiyatlandırma yasağı, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenmektedir (4054 sk., m.6). Ancak Rekabet Kanunu kapsamındaki düzenleme, yalnızca “hakim durumdaki” işletmeler için öngörülmüştür. Perakende Kanunu ise piyasadaki konumuna, faaliyet alanına ve kapsamına bakılmaksızın tüm işletmeler için fahiş fiyatlandırma yasağı getirmektedir. (Ek Madde 1/1).
· Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğun önlenmesi amacıyla tedbirler almak, gerektiğinde denetim ve incelemeler gerçekleştirmek üzere Ticaret Bakanlığı bünyesinde Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulması öngörülmüştür. Kurula, düzenlemelere aykırı hareket eden işletmelere 10.000 Türk lirasından 100.000 Türk lirasına kadar idari para cezası tatbik etme yetkisi verilmiştir.
· Kurul tarafından yaptırım uygulanması için öncelikle fahiş fiyat artışı ve stokçuluk durumunun tespit edilmesi gerekmektedir. Ancak düzenlemede, esas alınacak kriterler belirtilmemiş olup, hükümde ifade edilen “fahiş fiyat artışının” hangi ölçütler temel alınarak tespit edileceğine ilişkin bir açıklama da yer almamaktadır. Bu kapsamda, mal veya hizmet bedelinin; piyasadaki emsalleriyle ve geçmiş dönem arz fiyatları ile karşılaştırılması, aynı zamanda döviz ve ham madde fiyatlarının göz önünde bulundurulması suretiyle değerlendirme yapılması beklenmektedir.
· Kurulun uygulamalarına ilişkin belirsizliklerin, yayınlanacak yönetmelikle açıklığa kavuşması öngörülmektedir (Ek Madde 1/6). Bu bakımdan, perakende sektöründe faaliyette bulunan tüm teşebbüslerin fiyat ve stok konusundaki faaliyetlerini, belirtilen Kanun ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ilan edilmesi beklenen çalışma usul ve esaslarına uygun olarak yürütmeleri gerekeceğini hatırlatırız.
Comments