top of page

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNE İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME

6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli iş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ilişkin yükümlülük getiren 01.07.2017 yürürlük tarihli düzenleme, kanun değişikliği akabinde 01.07.2020 tarihine ertelenmiş olup; bu kez ertelemeye konu edilmeyerek 01.07.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. İlgili düzenleme kapsamında, iş yerlerinde iş sağlığı uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme zorunluluğu söz konusu olmuştur.


İş yeri kapsamındaki iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamı veya bir kısmı ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden temin edilmesi mümkün olduğu gibi, işveren veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla; işe giriş, periyodik muayeneler ve tehlikeler hariç olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği hizmetini yürütülebilmektedir. Yanı sıra, çalışanlar arasında iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulunması halinde işveren tarafından iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri konusunda görevlendirilebilmektedir.


İlgili düzenlemeye aykırı şekilde iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin alınmaması halinde, söz konusu durumun iş yeri denetimi sırasında tespit edilmesi üzerine iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi için ayrı ayrı ve hizmet alınmayan her ay için idari para cezasına hükmedilmesi öngörülmüştür.

Son Yazılar

Hepsini Gör

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ ve İYS

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ NEDİR? 6563 sayılı “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun” ve “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik...

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlenen ve iş görme ediminin işyeri dışında yerine getirilmesi ile ilgili 10.03.2021 tarihli ve 31419 sayılı...

Commenti


bottom of page